Auriculotherapie oftewel oor-acupunctuur is een relatief moderne ontwikkeling binnen de acupunctuur. Via de reflexzones van het oor krijg je direct toegang tot alle lichaamsgebieden. Op eenvoudige wijze kan zo een bepaalde zone worden beïnvloed, waardoor het een gemakkelijke en praktische aanvulling is in mijn acupunctuur praktijk. Of je nu op zoek bent naar snelle pijnverlichting, verslaving herstel, stressmanagement of gezondheidsverbetering, oor-acupunctuur heeft al vele jaren resultaat bereikt, vaak sneller en krachtiger dan welke andere behandeling dan ook.

Wist je dat er meer dan 300 erkende acupunctuur punten op het oor zijn? Of dat ze kunnen worden gecombineerd om honderden aandoeningen te behandelen?

Oor-acupunctuur is een moderne westerse manier van acupunctuur en bestaat uit het aanbieden van prikkels aan het oor om het zelfregulerende of zelf genezend vermogen van het lichaam te bevorderen.
Deze therapie is ontwikkeld door dr. Paul Nogier uit Frankrijk in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Nogier hield zich bezig met westerse geneeskunde, manuele geneeskunde en Chinese acupunctuur en ontdekte bij toeval dat het hele menselijke lichaam als het ware geprojecteerd is op de oorschelp, als een foetus. Door in het oor te prikken, kon hij bepaalde plekken elders in het lichaam beïnvloeden.

Voor wie?

Uit onderzoek is gebleken dat oor-acupunctuur een effectieve manier is om chronische en acute pijn te verlichten. Het kan gebruikt worden als een op zichzelf staande therapie of als een aanvullende methode. Het is ook ondersteunend bij het afkicken van verslavingen en bij het verbeteren van verschillende gemoedstoestanden. Een aantal voorbeelden:

  • Acute traumatische pijn: bijvoorbeeld sportblessures als verstuikingen, luxaties, bot-, ligament- en spierletsels
  • Gewrichtspijnen van artrose en artritis, heup- en knieklachten, maar ook frozen shoulder, tenniselleboog etc.
  • Verlammingspijn, zenuwpijnen (zoals bij herpes zoster, fantoompijn)
  • Hoofdpijn (spanningshoofdpijn, migraine)
  • Klachtenpatronen met interne-externe relatie (zoals bv. gevoelige darm met lage rug klachten, gynaecologische problemen met sacro-iliacale pijn, galblaas en lever stoornissen met nek- en schouderpijn, etc.)
  • Hormonale ontregelingen (hypofyse, bijnier, schildklier, overgangsklachten etc.)
  • Algemene stoornissen, zoals chronische vermoeidheid, nervositeit, gevoeligheid voor stress, burn-out, depressiviteit, allergie, hooikoorts, etc.

Behandeling

De stimulatie van een punt op het oor kan op verschillende manieren plaatsvinden. Er kan geprikt worden met steriele wegwerpnaalden welke na ongeveer 20 minuten worden verwijderd of er wordt gebruik gemaakt van verblijfsnaaldjes. Een verblijfsnaald bestaat uit een kleine pleister, met daarin een heel klein naaldje wat in de huid wordt gezet en gedurende enkele dagen tot weken kan blijven zitten. De pleister is nauwelijks zichtbaar en blijft ook na het douchen zitten.

Acupressuur voor thuis, doe het zelf therapie

Wanneer je naar huis gaat met een verblijfsnaaldje of verblijfskorreltje dan kun je door middel van lichte druk op de pleister het acupunctuurpunt activeren. Deze behandeling die jezelf toepast heet Acupressuur. De bedoeling is dat je een aantal keren per dag, lichte druk uitoefent met een vinger op de pleister. Dit is met name een krachtig werkende ‘doe het zelf ‘ therapie.